Vad är det som lyfter och sänker, reser sig och blänker?

11 oktober 2019 Lily Hansen
Vad är det som lyfter och sänker, reser sig och blänker?

Allt sedan urbaniseringen är våra städer och samhällen i ständig förvandling. Och om man tittar ut över till exempel Stockholm från en högt belägen punkt, kommer man att se flera områden med de jättelika metallmonster som utgör själva förutsättningarna för alla stora byggnationer och avancerade konstruktioner som finns i den moderna världen – kranarna. Det finns mer än tjugo sorters kranar på marknaden, och en rad leverantörer av olika företag med lyfttjänster i Stockholm. Ibland behövs ett snabbt lyft, andra gånger står ett stort och komplext projekt för dörren. Hjälp finns i alla fall att få! 

 

 

Sinnrik gammal uppfinning

 

En lyftkran är utrustad med stålvajrar och block, och används för att lyfta och sänka en rad olika tunga föremål och material. Principen användes redan av tempelbyggarna i det antika Grekland. Utvecklingen av den smarta uppfinningen har gått spikrakt framåt och idag finns lyftkranar som lyfter över tusen ton. En kran som kan lyfta riktigt tungt är mobilkranen. Den vanligaste mobilkranen består av en bom av stål eller järn, fastsatt på en mobil plattform. Stålvajrar, kablar eller dieseldrivna hydraulcylindrar höjer och sänker bommen. Kanske söker du en all-in-one-leverantör till ditt projekt eller branschens största mobilkranflotta? Havator är ett exempel på ett företag med över sextio års erfarenhet av tunga lyft. 

 

Kändiskranar

 

Kranar är mäktiga varelser och kan bli till riktiga landmärken. Ett exempel är Kockumskranen i Malmö, som uppfördes 1973 och 1974. Den är världens största bockkran med en lyftkapacitet på 1500 ton. År 2002 flyttades kranen till Sydkorea, men i många år ståtade den och lyfte fartygsdelar på Kockums varvsområde och utgjorde en symbol för hela Malmö. En annan kändiskran är Eriksbergs bockkran i Göteborg. Mången turist har strosat på Norra Älvstranden och beundrat den drygt 70 meter höga och nästan 110 meter breda orangea kranen. För göteborgarna själva är den en del av stadens identitet, och sedan 2012 är Eriksbergskranen byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen.

Fler nyheter