Klassiska sidohängda fönster
Ska man byta fönster ska man helst välja fönster med samma profil som tidigare, annars måste man först ansöka om tillstånd från kommunens Stadsbyggnadskontor. Fast bor man i ett äldre hus som fick sina sidohängda fönster utbytta under sextio- och sjuttiotalet, mot billiga fabrikstillverkade fönster av slit och slängmodell, brukar det inte vara några problem att få ett bygglov. Är man osäker på hur originalfönstren en gång i tiden såg ut brukar Stadsbyggnadskontoret kunna hjälpa till.
Det finns en hel del olika saker att tänka på när man väljer nya fönster. Fönster som utseendemässigt passar fasaden och den tidsepok som huset byggdes brukar öka värdet på huset. Likaså om man väljer fönster med lågt u-värde och som bidrar till att sänka energiförbrukningen. Man måste också funder över om man är beredd att underhålla och måla om fönstren när det behövs. Annars ska man kanske i stället välja fönster av PVC eller sidohängda fönster av trä, klädda med aluminium på utsidan.
Fönster som klarar nordiskt klimat
Sidohängda fönster med sitt minimalistiska utseende passar vår nordiska arkitektur särskilt bra. De går att få i många olika kombinationer med allt från en ruta till flera rutor i rad samt med överliggande ruta. Men det är viktigt att man väljer sidohängda fönster som är CE och som lever upp till europeiska krav. Vill man få riktigt bra sidohängda fönster ska man också välja sådana som är tillverkade av virke som växt i nordiska skogar.
Det är alltid bra att jämföra priser och u-värde hos några olika fönstertillverkare innan man lägger en order. Genom att göra en sökning på internet på exempelvis ”fönster sidohängt”, får man upp flera intressanta alternativ.Många gånger kan man också komma ner i pris genom att beställa direkt från tillverkaren via nätet och då brukar det också ingå en generös garanti.