Ta reda på om du lider av prostatabesvär

Prostatan är en körtel hos alla män, placerad nära urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Med åren kan prostatan växa och bli större, vilket leder till besvär för många. När prostatan växer förträngs urinrörets passage genom prostatakörteln. Inledningsvis kan detta göra att urinblåsans muskelkraft kompenserar genom att arbeta med ett högre tryck. 

Men till slut orkar urinblåsan inte kompensera längre. Det kan i sin tur leda till tilltagande besvär vid urinering. Symtom kan vara svårigheter att börja urinera, stötvis tömning, klen stråle, ofullständig tömning och frekventa tömningar både under dagtid och nattetid. 

 

Symtom som kan tyda på åldersförstorad prostata

Har du problem med att tömma blåsan? Behöver du tömma blåsan ofta och med mindre än några timmars mellanrum? Måste du gå upp flera gånger varje natt? Eller har du kanske en mycket svag urinstråle? Då kanske du lider av prostatabesvär.

Åldersförstorad prostata är den vanligaste orsaken till problem med vattenkastningen, men det krävs alltid en utredning för att bekräfta den bakomliggande orsaken. Om du upplever att du har besvär kan du ta reda på hur svåra de är genom att fylla i ett så kallat IPSS-Score. Ett IPSS-Score är ett frågeformulär som består av 7 frågor. Lär mer om det här: http://coretherm.com/sv/prostataforstoring/vad-ar-godartad-prostata-forstoring/ 

 

 

Ibland beror besvären på något annat 

Ibland kan dock besvären bero på något annat, t.ex urinrörsförträngning, urinvägsinfektion, överaktiv blåsa eller någon neurologisk sjukdom, som MS, Parkinsons eller stroke. Har du symtom som kan bero på prostataförstoring? Ta kontakt med vårdcentralen och boka tid för en undersökning. 

Har du svårt att kissa eller väldigt ont i magen? Då bör du söka vård snarast. Är vårdcentralen stängd? Då bör du söka vård på en akutmottagning. 

Är du osäker på vart du ska vända dig? Ring sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Där får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om var du kan söka vård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *