Ta enkelt reda på om luftfuktigheten är för hög i hemmet med en effektiv fuktmätare

07 maj 2021 Cecilia Olsson

Fukt i byggnader är något som kan vara skadligt både för människor som vistas i den men även för byggnaden i sig. Hög luftfuktighet erbjuder den perfekta miljön för mögel att kunna växa och frodas, precis som att dammkvalster också gillar fuktiga utrymmen. Det gör att man bör ta fuktproblem på allvar och finns det misstankar om att man har för hög luftfuktighet i sin bostad bör man kontrollera det och åtgärda eventuella problem snarast möjligt.

Hur går man till väga för att mäta luftfuktigheten?

Om man har känslan av att inomhusklimatet är fuktigt så kan det vara en mycket god idé att mäta luftfuktigheten i hemmet. Har man haft en vattenskada i bostaden så är det extra viktigt att kontrollera luftfuktigheten även efter att skadan har åtgärdats. Det gör det möjligt att säkerställa att skadan har torkat ordentligt och att problemet inte kvarstår. Med en fuktmätare (hygrometer) kan man enkelt mäta den relativa luftfuktigheten i det aktuella utrymmet.

Var kan man få tag i en fuktmätare?

Hos AGX MögelTest finns möjlighet att smidigt beställa hem olika hygrometrar både för luften och för utrymmen där det finns fuktproblem i vägg, golv etcetera. Till exempel så har de en enkel hygrometer som blixtsnabbt visar den relativa luftfuktigheten i rummet. Den kan placeras på ett bord eller hänga på väggen samt har även flera användbara funktioner såsom att den kan visa temperatur, tid och datum. Den relativa fuktigheten visas i området från 20–99 procent med en noggrannhet på 5 procent.

Vill man istället ha en riktigt professionell fuktmätare som kan upptäcka fukt i byggnadsmaterial av alla slag och detekterar fukt i byggnadskonstruktioner såsom väggar, golv och tak så finns Hydromette BL Compact B2. Det är en hygrometer som skannar ner till 35 millimeters djup utan att orsaka märken på det material som den mäter på.

Fler nyheter