Second hand eller vintagekläder

26 maj 2021 Lily Hansen

Vad är vad? Vintage är second hand-plagg av god kvalitet, ibland från kända modehus, men ibland också bara från en viss tidsperiod. Vintageplagg är lite som antikviteter, utan att för den skull vara hundra år gamla. Vintage kläder kan ha patina eller vara oanvända. Second hand-kläder kan också vara oanvända, bara det att de säljs en andra gång, i ett annat sammanhang.

Så finns det förstås allt från loppisfynd till finaste vintage Hermèsscarfen på fina gatan. Vintage kan också vara ett plagg du själv har haft länge, slitit på och älskat, och som fått hänga med i många år oberoende av modets alla växlingar.

 

Uppsving för vintagekläder

I takt med att vi blir mer och mer medvetna om klimatet och vår påverkan på det börjar vi också förstå att vi måste ändra våra konsumtionsvanor. Vi inser att vi inte längre kan slita och slänga. Att varje plagg och föremål vi använder har tärt på jordens resurser och har påverkat planeten.

Vi vill förlänga hållbarheten på det vi har. Vi vill också återbruka det som finns istället för att kassera det. Därför har second hand-marknaden vuxit de senaste åren. Idag finns det ett enormt utbud, som gott och väl kan mäta sig med nya varors. Det är för de allra flesta lönsamt både ekonomiskt och klimatmässigt att handla vintage och second hand.

 

 

Många begrepp för samma princip

Eftersom det är en rörelse i tiden att återbruka, finns det också många begrepp för samma sak. Man kan hitta “pre-loved”, “pre-owned”, “re-use” , “cirkulär ekonomi” och såklart second hand och vintage. Allt betyder att man tar tillvara kläder och föremål och förlänger deras livslängd och hållbarhet. Det innebär också att man i högre utsträckning ser till att laga kläder och prylar istället för att kasta och köpa nytt. För många är detta redan en självklarhet.

Fler nyheter