Så löser du Rubiks kub

03 maj 2020 patrick pettersson
Så löser du Rubiks kub

Har du också slitit ditt hår både en och flera gånger över en Rubiks kub som tycks vara till synes helt omöjlig att lösa? Du är inte ensam. Det tredimensionella pusslet uppfunnet av den ungerske professorn tillika arkitekten Ernö Rubik, är synnerligen klurigt och kan onekligen leda till en hel del frustration. Men det finns faktiskt knep för att lösa kuben, knep som fungerar på alla kuber – oavsett hur färgerna är omkullkastade från början.

Det hela handlar om att plugga in ett antal algoritmer, som sedan görs i en specifik ordning och tillslut resulterar i en helt färgkoordinerad kub. För dig som är nyfiken och vill lära dig finns mängder av bra instruktioner och filmer att hitta på nätet.

 

Rubiks kub i olika storlekar

Den allra första varianten av detta utmanande pussel bestod av rutor i ett format om 3×3. Men numera finns också ett antal andra varianter att välja mellan, med alltifrån pyttesmå minikuber till större och svårare kuber med ända upp till 5-6 rutor åt varje håll. Kanske är du redan en fena på den vanliga sorten, och vill testa en rubiks kub 4×4? Fler rutor kan verka supersvårt och hur komplicerat som helst, men faktum är att när du väl har fått in den rätta knycken med en slags Rubiks kub – ja, då fungerar samma princip på övriga kuber också. 

 

 

Hur lång tid tar det att lösa en kub?

Är du ovan kan du mycket väl få sitta ganska många timmar innan du kommer på hur du ska göra för att lösa din kub, men när du väl har fått in tekniken och övat litegrann är det inte omöjligt att lösa den på bara ett par minuter. Eller t o m sekunder faktiskt. Vem vet, kanske blir det du som sätter nästa världsrekord i att lösa Rubiks kub?

Fler nyheter