Så löser du lokalbristen med byggmoduler

08 februari 2022 jonas olsson

editorial

Byggmoduler är inte riktigt som vanliga hus. Om man nu kan tänka på ett hus som “vanligt”. Byggmoduler har en annan tillverknings än traditionella villor, kontorshus eller större byggnader. De fyller ofta ett provisoriskt syfte och det är sällan meningen att de ska användas på längre sikt. Även om det alternativet såklart också finns. Det beror ju på preferenserna hos den som faktiskt ska använda sig av byggmodulerna.

Det som skiljer byggmoduler jämfört med det som här kallas för “vanliga” hus är som sagt tillverkningen. Medan vanliga hus byggs från grunden med tegelsten för tegelsten i en lång process med många olika steg går det ofta snabbare med en byggmoduler. De senare tillverkas nämligen i fabriker efter särskilda mått och önskemål. Därefter transporteras de ut till platsen där det är tänkt att de ska stå och monteras ihop. Nästan som en möbel från IKEA.

 

byggmoduler

 

Byggmodulerna kombinerar det bästa från två världar

Du ska få ett exempel på hur en byggmodul kan användas. Föreställ dig en skola. Det ska såklart vara en plats där det ska kunna erbjudas studiero och tystnad när det pågår undervisning eller provskrivning. Samtidigt finns det en del moment i skolan som måste få föra lite oväsen. Musikundervisning till exempel. Hur löser man då det på bästa sätt? Genom att sätta upp en byggmodul på skolgården såklart. Där kan man ha musiklektionerna.

Byggmodulen blir på så vis en slags räddare i nöden. Någonting som kombinerar det bästa från två världar. Som gör helheten möjlig. Och den dag när man faktiskt tar tag i saken och ljudisolerar klassrummen i skolan är det inga problem att skicka tillbaka byggmodulen. Det är bara att skruva isär den, montera ned den och transportera tillbaka den till fabriken. Därefter kan den tillgodose någon annans behov någon annanstans. Alla måste ju få spela musik.

Fler nyheter