Flakkåpa – vad är det och vilka är fördelarna?

13 december 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

Flakkåpa är ett populärt tillbehör som många bilägare väljer att installera på sitt fordon. Kåpan är en extra täckning som man lägger på baksidan av bilen, det vill säga flaket. Flakkåpan fungerar som ett skydd mot väder och vind, stöld och skador. I den här artikeln tittar vi närmare på vad flakkåpa är och vad som gör den till ett populärt tillbehör bland bilägare.

Vad är en flakkåpa?

Flakkåpa är en extra täckning som man lägger på baksidan av bilen, det vill säga flaket. Den finns i en mängd olika material, inklusive aluminium, plast, och glasfiber. Valet av material beror på olika faktorer, inklusive användning, form och pris. Flakkåpan är fastsatt på flaket och går över hela ytan, den kan vara öppningsbar – bakre eller främre sida.

flakkåpa

Vad är fördelarna med att installera en flakkåpa?

Det finns flera fördelar med att installera en flakkåpa. Den första och mest uppenbara fördelen är att kåpan skyddar det som transporteras på flaket från väder och vind. Om man behöver transportera varor på flaket, kan det vara mycket besvärligt att göra detta i dåligt väder. Med en flakkåpa behöver man inte oroa sig för att regn, snö eller hagel ska förstöra lasten. En annan fördel med en flakkåpa är att den ger en extra säkerhet mot tjuvar. Om man transporterar föremål på flaket är det enkelt att komma åt dem. Tjuvar kan enkelt klippa av och ta med sig allt de vill ha. Med en flakkåpa installeras ett extra skydd som gör det svårare för tjuvar att ta sig in på flaket och stjäla föremålen som finns där. En tredje fördel med en flakkåpa är att den ger ett visst aerodynamiskt förbättring. Detta leder till en mer bränslesnål körning, vilket kan spara pengar i det långa loppet. Detta sker eftersom kåpan minskar luftmotståndet som bilen utsätts för, vilket i sin tur får fordonet att bli mer bränslesnålt.

Vilka faktorer ska man tänka på vid köp av en flakkåpa?

När man ska köpa en flakkåpa finns det flera faktorer att tänka på. En viktig faktor är att välja en kåpa av hög kvalitet. Detta beror främst på att kåpan ska skydda lasten och bibehålla en bra aerodynamik. Det är också viktigt att välja en kåpa i en färg som matchar bilen. En annan faktor att överväga är materialvalet. Aluminium och glasfiber är lätta och starka material som passar bra för flakkåpor, men de är också ganska dyra. Om man vill ha en billigare lösning kan man välja en kåpa av plast, men den är inte lika stark som kåpor av aluminium eller glasfiber. Sist men inte minst är det viktigt att välja en kåpa som passar för din bil. Kåporna är specifikt designade för bilar och behöver anpassas efter flaket för att passa korrekt.

Fler nyheter