En sparkcykel tränar motorik, balans och koordination samtidigt som den är rolig för barnet

18 juni 2021 Cecilia Olsson

Det är ingen nyhet att frisk luft är nyttigt för oss människor och därför är det bra att uppmuntra barn i tidig ålder att leka utomhus. Det finns massor av spännande och roliga saker man kan göra såsom att spela fotboll, gunga, klättra och leka lekar. Något som är väldigt roligt enligt väldigt många barn och som dessutom tränar upp balanssinnet, grovmotoriken och konditionen är sparkcyklar. Redan från ett års ålder kan barn sakta börja testa sig fram och efter några år kan de susa nerför vägen och kanske till och med tricksa med sparkcykeln. 

Så väljer man rätt storlek

Det finns flera olika modeller på sparkcyklar som passar beroende på barnets ålder och förutsättningar. När man väljer sparkcykel så är storleken väldigt viktig, sparkcykelns styre ska vara i en lagom höjd för att den ska kunna framföras så bekvämt och säkert som möjligt. Barnet bör ha en 90-gradig vinkel på armarna när han eller hon håller i styret.

På de allra flesta sparkcyklar så går det att justera höjden på styret, men det kan vara bra att inte välja en för låg från början eftersom barnet då kan växa ur den snabbare. Man kan mäta hur långt upp det är till barnets armbåge för att få ett hum om vilken storlek sparkcykeln ska ha. Är till exempel barnets armbåge 75 centimeter över marken så kan det passa bra att köpa en sparkcykel som har en minimihöjd på cirka 75 centimeter. Det tillåter barnet att växa utan att sparkcykeln behöver bytas ut direkt.

Sparkcyklar för liten och större

Hos Lekakademin finns ett bra utbud av sparkcyklar för olika åldrar. De har till exempel kombinerade spark- och springcyklar som passar barn från ett år. Från två år finns små, stabila och enkla sparkcyklar och i 5-års åldern kan barn använda vanliga sparkcyklar och tricksparkcyklar. Hela sortimentet finns på https://lekakademin.se/leksaker/sparkcyklar.

Fler nyheter