En liten men viktig beståndsdel

12 juni 2020 jonas olsson

Mineraler är ämnen som vi människor behöver för att kroppen ska fungera ordentligt. Vår kropp består av en relativt liten del mineraler, cirka fyra procent, men eftersom ämnena inte kan produceras självständigt av kroppen behöver vi få i oss mineraler via vår kost. Mineralämnen delas in i mineraler och spårämnen, vilka båda är oorganiska substanser som finns i naturen. Det som skiljer spårämnen från andra mineraler är att vi behöver en mindre mängd av dem. Exempel på spårämnen är järn, jod, zink och selen, och exempel på mineraler är kalcium, fosfor, kalium, natrium och magnesium.

 

Rätt mängd är a och o

Genom att äta mat som innehåller mineralämnen stöttar vi bland annat kroppens hormon- och enzymsystem. Om vi får i oss för lite mineraler kan vi drabbas av bristsjukdomar. Brist på kalcium, hypokalcemi, påverkar till exempel det centrala nervsystemet och kan ge en stickande känsla i huden, eller leda till ett lätt agiterat eller förvirrat tillstånd. Om du har behov av ett större intag av Mineraler via kosttillskott kan du vända dig till McMullen Örtspecialisten AB. Att få i sig för stora mängder mineraler kan dock också vara skadligt för kroppen, och marginalerna kan vara små mellan ett lagom och ett för stort intag. Det gäller särskilt ämnen som koppar, jod och selen.

 

 

Vilken mat innehåller mineraler?

Det bästa sättet att få i sig de mineralämnen kroppen behöver är att äta en varierad kost. Kalcium finns bland annat i mjölkprodukter och spenat. Magnesium, som påverkar vår energinivå, får du i dig genom att äta till exempel spenat och bönor. Järn, som finns i nötkött och kyckling, gör att kroppen kan transportera syre, och att röda blodkroppar och hemoglobin produceras normalt. Zink, som stöttar kroppens immunförsvar, omsättningen av näringsämnen och vår fertilitets- och reproduktionsförmåga, hittar du i bland annat nötter, kött och frön.

Fler nyheter