Altandörrar av tåligt nordiskt virke

31 juli 2021 patrick pettersson

Tänk att öppna en altandörr på morgonen och låta solens första strålar komma in i köket medan man kokar kaffe. En vacker och praktisk altandörr suddar ut gränsen mellan ute och inne och tar tillvara på uteplatsen och trädgården på ett bättre sätt. Men det gäller att hitta den altandörr som passar huset allra bäst.

En altandörr måste gifta sig med huset, arkitekturen och fasaden. Har man ett gammalt hus och inte en altandörr sedan tidigare måste man först ansöka om bygglov hos kommunen innan man kan slå hål i väggen och sätta in en dörr. Oftast väljer man en altandörr som öppnas utåt men det finns naturligtvis undantag. En altandörr kan se ut på många olika sätt och exempelvis vara försedd med glas uppifrån och ned. Det finns även altandörrar med bröstning och med spröjs. Ibland vill man ha en lite större dörröppning för att få in maximalt med ljus och då kan dubbla altandörrar vara fint.

 

 

Måttbeställd altandörr med eller utan spröjs

För att inte slösa med energi är det viktigt att man väljer en altandörr som är anpassad efter våra kalla vintrar och som isolerar bra. Altandörren ska därför ha ett lågt u-värde och vara försedd med två- eller treglasfönster. Är det en helglasad altandörr man vill ha är det bra att välja en dörr med säkerhetsglas, så att man inte skär sig på glaset om rutan skulle krossas. 

Det går enkelt att måttbeställa en nordisk altandörr av bra virke direkt på nätet. Man väljer glas, spröjs och färg enkelt och får en altandörr som passar fasaden perfekt. Det går även att få altandörrar som är klädda med aluminium på utsidan. Aluminium skyddar träet bra och gör att man inte behöver renovera altandörren särskilt ofta. Möjligtvis att man kan behöva måla om den någon gång då och då.

Fler nyheter