Tandtrollen anfaller

Karius och Baktius, de känner de flesta igen. Dessa två, eller till och med hela gänget av tandtroll, fick man höra mycket om som litet barn. Man fick veta att man skulle akta sig för dem. Var man inte noga med tandborstningen skulle hela armén av tandtroll göra intrång i munnen och gå bärsärk med en våldsam framfart. De skulle festa loss bland tänderna och lämna både små och stora hål efter sig där. Var man duktig och borstade tänderna själv, ville föräldrarna ändå inspektera så att inte något litet tandtroll fanns kvar.

 

Inspektion hos tandläkaren

Föräldrarna hade det dagliga ansvaret för att se till att munnen inte invaderades av tandtrollsarmén. Fast detta var såklart bara ett ansvar som de var delegerade att sköta i hemmet. Delegeringen kom från tandläkaren som en gång varje, eller vartannat, år man fick en kallelse till. Först blev man glad att ett kuvert äntligen var adresserat till en själv, men sedan när man öppnade det och såg innehållet kunde man känna ett litet sting av oro – skulle man bli “godkänd” hos tanddoktorn eller inte? Denna lilla oroskänsla kan dock inte ha varit något mot vad föräldrarna kände. För om man fick underkänt var det de som skulle få stå till svars för den undermåliga skötseln.

 

 

Ett rent tandvete?

Nog har man blivit fostrad av både föräldrar och tandvården i hur viktigt det är att ta hand om sina tänder: borsta både morgon och kväll, inget småätande och godis får ätas endast på lördagar. Självklart följer man dessa råd som vuxen och lever med rent samvete (eller tandvete) och utan munhygieniska synder… eller kanske inte. Många vuxna kan nog inte riktig skriva under på detta och skulle kanske behöva gå och bikta sig. Bästa bikten görs vid ett besök hos tandläkaren. Behöver du tandvård i Järfälla? Då är GloriDent ett bra alternativ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *