Den mörka sidan av att vara beroende av IT-support

Det finns en otroligt underhållande scen ur den gamla humorserien Hipp Hipp som gick på SVT i början på 2000-talet. Scenen utspelar sig på kontoret hos en IT-support, eller möjligtvis någon slags kundtjänst, som talar i telefon med en kund som ringer för att han behöver hjälp med vad som framstår som en teknisk pryl.  

“Okej, om du vrider på det silvriga handtaget ser du att det finns ett munstycke. Det är därifrån det kommer vatten!”. Så låter det när supporten förklarar för kunden vad som visar sig vara en helt vanlig dusch. Skämtet handlar alltså om att kunden inte förstod hur en så simpel sak som en dusch fungerade och var tvungen att ringa upp en support för att förstå hur vattnet skulle komma ur duschmunstycket. “Jaha!” utbrister mannen som i en riktig aha-upplevelse. 

Förnedrades hos IT-supporten 

En annan mycket humoristisk IT-supportscen är i en annan skånsk SVT-produktion, nämligen Kvarteret Skatan. Johan Glans och David Batras humorserie som pågick i totalt tre säsonger. En populär sketch är den när Glans, som här spelar en vanlig kontorsarbetande person, söker hjälp hos IT-supporten med en krånglande skrivare.  

IT-supporten är nonchalant, tittar inte ens upp på Glans utan sitter på sin kontorsstol ätandes ett äpple och läsandes en serietidning. Han låtsas inte ens om att Glans har kommit in i rummet. IT-supporten erkänner till slut Glans existens, men får honom att göra alla möjliga saker innan han eventuellt ska gå med på att åtgärda problemet som anförtrotts honom.  

Det går till och med så långt att denna it-support får Glans att, med brallorna nere, sjunga Whitney Houstons “I Will Always Love You”. En makalös förnedring att gå igenom bara för att få lite hjälp med skrivaren. Hoppas att inte IT-supporten på ditt eget jobb är av samma virke utan att du faktiskt får hjälp med de problem du upplever. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *