Därför kan det bli enklare lämningar på förskola i Svedala

20 juni 2022 william eriksson

editorial

När ett barn ska börja förskola är det lätt för en förälder att drabbas av lätt panik. Även om du är helt övertygad om att förskolepedagogerna är kompetenta, trygga och snälla. Ditt barn har ju bara varit med dig hela sitt liv, kan hen verkligen klara sig själv? Och kommer hen ha roligt?

Svar: ja. Det är nämligen jätteskoj att gå på förskola. Det tycker de allra flesta barn. Även de som gråter vid lämningarna. Många pedagoger vittnar om att de där tårarna torkar så fort mamman eller pappan lämnat kapprummet. Och om du väljer en förskola i Svedala med Ur och skur-pedagogik kanske det inte ens kommer några tårar. 

 

Naturen är en trygg plats att vara på

När ditt barn kommer till en förskola där han eller hon ska tillbringa dagen utomhus med sina kamrater, blir nämligen inte brytningen mellan att föräldern är där och att föräldern inte är där så stor. I alla fall inte jämfört med att komma in i ett kapprum, behöva ta av sig alla ytterkläder samtidigt som mamma behåller dem på, och ge sig in i ett annat rum. 

Övergången mellan förälderns famn och utomhuslivet på förskolan kan helt enkel upplevas mer organisk på en förskola där de flesta aktiviteter sker utomhus. Även små barn kan känna av dynamik och stämning i ett rum, och de faktorerna blir inte lika starka i en utomhusmiljö. 

 

förskola svedala

 

Vuxna och barn är ganska lika

Säkert kan du som är vuxen känna igen dig i de känslorna. Vuxna och barn är nämligen ganska lika, och ditt barns känsloliv är sannolikt inte särskilt annorlunda än ditt eget. Föreställ dig hur det känns att kliva in i ett rum, genom en dörröppning. Visst vänds alla blickar mot dig?

Samtidigt blir en stängd dörr efter föräldern betydligt mer definitiv än om föräldern går ifrån en skolgård glatt vinkandes. Många föräldrar föredrar att lämna barnen utomhus även på vanliga förskolor. På en Ur och skur-förskola gör du alltid det, oavsett tid på dagen.

Fler nyheter